Завантажте мобільний додаток сайту

Ось і завершуються зимові свята. У Нікополі закриють головну ялинку та проведуть традиційне спалення Дідуха. Про це NikopolNews дізнався з повідомлення Управління гуманітарної політики Нікопольської міської ради.

Дідух – один з головних атрибутів зимових свят. За традицією українського народу, це різдвяне дерево мало стояти в хаті від 6 січня (Святвечора) і до 19 січня (Водохреща). Потім його обмолочували: зерно висівали, а солому спалювали на дорозі. Він уособлює усіх предків, що нібито на свята спустилися на землю. Спалення Дідуха означає, що душам померлих час повертатися на небо.

Під час цього обряду існував й інший. Тліючими вуглинками від дідуха хлопчикам 12-13 років підсмалювали кінчик пучка волосся, «щоб не боявся нічого в цьому житті» – це вважалося першим посвяченням у парубки. Натхненні цією розповіддю присутні дорослі також пробували собі підсмалити волосся.

В різних регіонах побутує своя часова традиція спалення Дідуха — або на другий чи третій день Різдва, або на Старий Новий рік, або й на Водохреща. В народі кажуть, що лише після такого дійства варто починати планувати нові справи на новий рік.

Згідно інформації, отриманої NikopolNews , у Нікополі церемонія закриття головної ялинки та спалення Дідуха відбудеться 12 січня. Початок о 14:00. Гостей чекає концертна програма з конкурсами та розвагами.

Раніше ми повідомляли про те, що у Нікополі перекриють рух 12 січня

Копіювати посилання на матеріал

Національна служба новин - Новини України

×

Повідомлення

Failed loading XML...attributes construct errorCouldn't find end of Start Tag rss line 1Extra content at the end of the document

Зараз популярне