Завантажте мобільний додаток сайту

В Покрові на 99 році пішов із життя Почесний громадянин міста Роман Адамович Судольський - ветеран війни, праці, останній учасник Нікопольсько-Криворізької операції зі звільнення нашого краю, який проживав у місті. Про це NikopolNews повідомляє, посилаючись на офіційний сайт Покровської міської ради.

Солдат дев'яти фронтів, Роман Адамович назавжди залишиться Почесним громадянином нашого міста, Почесним своїм життям, де було місце подвигу й творенню,

- йдеться в повідомленні прес-служби міського голови Покрова.

Для Романа Судольского нього війна розпочалася 23 червня 41-го, коли йому було лише 19.  Хлопець ріс у багатодітній родині, пережив голод та колективізацію у рідному селі Дмитрівці, що на Херсонщині. Після семирічки, Запорізького теплотехнічного технікуму Роман Адамович Судольський пішов служити до армії. Встиг закінчити школу молодших авіафахівців і був направлений в авіадивізію на Львівщину. Він міг би підкорювати мирне небо або виробництво, якби не війна...

Ветеран пережив те, про що тільки через десятиліття після перемоги напишуть історики, коли непідготовлена армія відчайдушно намагалася боронити кордони у червні 41-го, стоячи насмерть. Сотні людей — мирних біженців та військових, розстрілювала з бриючого польоту ворожа авіація. 19-річний авіамоторист, сержант Судольський, дивом залишився живим. Їхній авіаполк було розгромлено піді Львовом у перші дні окупації. На схід він вже йшов з 43-ою стрілецькою бригадою Західного фронту. Попереду були роки війни, десятки військових операцій, пекло передової, поранення та контузії.

У 1942-му їхню бригаду перейменували у 258 стрілецьку дивізію, вона увійшла до складу 21-ї армії, згодом 5-ї ударної. Разом з нею командир відділення сержант Судольський пройшов найсуворішими дорогами, був на передньому рубежі у переломні етапи Другої Світової — боях за Донбас, Сталінград, Кавказький напрямок.

Нікопольсько-Криворізьку наступальну операцію дивізія долала вже як 96 -а гвардійська, чия мужність і відвага були доведені у м'ясорубці війни. Вони форсували Дніпро, тіснили ворога у напрямку Апостолового та Інгульця. Ці бої у лютому 44-го назвуть “другим Сталінградом” за кількістю втрат та нелюдських зусиль, відданих за звільнення України від трирічної окупації. А далі була Білорусія, Прибалтика, форсування Одеру і вирішальна, Східно-Пруська операція, у якій взвод командира розвідки гвардії старшини Судольського взяв свою головну висоту.

Це вже після про них напишуть у військових багатотиражках, як про героїв, що змінили хід оборони, врятувавши сотні своїх побратимів. А в час бою важливим було виконати завдання і залишитись живими. Стратегічно-важливою висотою поблизу Гумбинена намагалися заволодіти протягом трьох днів. Взвод Судольського взяв її за добу зухвалістю, штурмували укріплену висоту, використовуючи стратегію раптових ударів і - жоден не загинув. За проведену операцію їх нагородили одинадцятьма орденами і одразу у новий бій.

Війна продовжувалася битвою за Кенігсберг, штурмом Берліна та Празькою операцією. Звістку про капітуляцію ворога Роман Адамович зустрів у шпиталі, це була його особиста Перемога, солдата, що воював на дев’яти фронтах, пройшов війну від 41-го до 45го — 1418 днів. Він повертався додому володарем ордена «Слави III ступеня», ордена Червоної зірки, медалі «За відвагу», з подарованим командуванням мотоциклом.

У 1946 році разом з дружиною Галиною розпочинали свою, мирну історію у землянці селища Рудник. Вже у 49-му увійшли у власно збудований дім, де народилися діти і пройшли найщасливіші роки. Усе своє життя Роман Адамович пропрацював у гірничо-збагачувальному комбінаті, мав 27 раціоналізаторських винаходів. Виховав прекрасних дітей. За його життям можна вивчати історію війни і країни, що сплелися в одну спільну долю. Його життя навіки увійде у літопис Покрова.

Міський голова Олександр Шаповал, виконком та депутатський корпус Покровської міської ради, громадськість висловлюють співчуття рідним та близьким Романа Адамовича Судольського з приводу тяжкої втрати.

Щоб оперативно отримувати новини Нікополя і регіону, підписуйтесь на наш Телеграм

Копіювати посилання на матеріал
Автор: Администратор

Національна служба новин - Новини України

×

Повідомлення

Failed loading XML...attributes construct errorCouldn't find end of Start Tag rss line 1Extra content at the end of the document

Зараз популярне