Завантажте мобільний додаток сайту

Початок лютого – це пам’ятні дати для Нікопольщини, адже саме в цей період 77 років тому точилися бої за визволення нашого регіону від фашистських загарбників.

2 лютого, 77-му річницю визволення відзначило селище Шолохове - старостинський округ Покрова, повідомляє NikopolNews , посилаючись на офіційний сайт Покровської міської ради.

Цього дня свіжі квіти лягли до монументів. З дотриманням вимог карантину, мешканці старостинського округу, представники влади, підприємств та організацій вшанували пам'ять визволителів, партизан і підпільників, мирних жителів, котрі полягли, визволяючи наш край. Згадали лютий 44-го та страшні дні окупації.

Нацисти увійшли до Шолохового 17 серпня 41-го, встановивши свій жорсткий режим. Але звірства ворога не в силах були зломити силу народного духу. Мешканці села допомагали партизанам та підпільникам, наближаючи спільну перемогу. Так, Ф.Кліценко виводив з ладу військову техніку, лікар Ф.Палієнко видавав молоді фіктивні довідки, рятуючи від неволі, родини Марченко та Тютюник переховували військовополонених. Світлий день визволення настав 2 лютого 44-го, коли у ході кровопролитних боїв Нікопольсько-Криворізької операції солдати 4 гвардійського стрілецького корпусу форсували Базавлук та звільнили Шолохове, Миронівку, Базавлук.

270 шолохівців за проявлені мужність та відвагу нагороджені орденами й медалями. У жорстоких боях за звільнення селища загинуло понад 120  воїнів.

Раніше ми повідомляли: Бой под Никополем накануне освобождения: видео из немецкой кинохроники 1944 года

Щоб оперативно отримувати новини Нікополя і регіону, підписуйтесь на наш Телеграм

Копіювати посилання на матеріал
Автор: Ульяна Колодий

Національна служба новин - Новини України

×

Повідомлення

Failed loading XML...attributes construct errorCouldn't find end of Start Tag rss line 1Extra content at the end of the document

Зараз популярне