Майже третина українських підлітків і молодих людей стверджують, що стали жертвами цькування в інтернеті, про це Nikopolnews дізнався з даних опитування Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

«В Україні 29% опитаних підлітків були жертвами онлайн-булінгу, а 16% були змушені пропускати через це шкільні заняття», – йдеться в звіті за результатами опитування, представленого 4 вересня ЮНІСЕФ і спеціальною представницею генерального секретаря ООН з питань насильства щодо дітей.

Завантажте мобільний додаток сайту

Майже 59% опитаних зізналися, що вони знають про наявність онлайн-груп школярів, де діти обмінюються інформацією про своїх однолітків із метою цькування.

«Доступ школярів до інтернету означає, що школа не закінчується, щойно учень або учениця вийшли з класної кімнати. І, на жаль, булінг також не закінчується, коли діти залишають будівлю школи», - наводяться в звіті слова виконавчого директора ЮНІСЕФ Генрієтти Фор.

У рамках опитування зясувалось, що більша половина молодих людей в Україні вважають, що проблему може вирішити сама молодь.

При цьому кожен п'ятий український підліток думає, що державні органи також мають бути відповідальними за подолання кібербулінгу.

Так, 14% молодих людей вбачають необхідність залучення до вирішення цієї проблеми школи і ще 12% - інтернет-провайдерів.

В опитуванні взяли участь 6791 молодих людей віком від 13 до 24 років. Респонденти анонімно відповідали на запитання опитування U-Report протягом червня 2019 року.

U-Report - молодіжний проект, впроваджений в Україні Дитячим фондом ООН. Це опитування за допомогою безкоштовних смс або через Twitter, які дають змогу дізнатися думку молоді щодо важливих суспільних питань.

Нагадаємо, понад півроку тому в Україні набули чинності зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо штрафів і виправних робіт за булінг у школах. Перше рішення у таких справах ухвалив у лютому бориспільський суд: батьків школярки, що виклала у мережу «непристойні фото» іншої дівчинки, оштрафували на 850 гривень.

Відомі також випадки притягнення до відповідальності за цькування вчителя. Правозахисники, тим часом, зауважують, що нинішні законодавчі рамки завузькі і не можуть повною мірою захистити від, наприклад, переслідування в інтернеті.

Для подолання онлайн-булінгу та насильства у школах і навколо них ЮНІСЕФ та його партнери закликають усі сторони до негайних дій у таких сферах:

  • Реалізація політики захисту дітей та молодих людей від булінгу та кібербулінгу.
  • Створення та запуск національних «гарячих ліній» для підтримки дітей і молоді.
  • Просування етичних стандартів і практик серед провайдерів доступу до соціальних мереж, зокрема щодо збирання, зберігання та управління даними.
  • Збирання більш точної та деталізованої інформації про поведінку дітей і молодих людей онлайн, на основі якої будуть розроблятися подальша політика та рекомендації.
  • Проведення навчань для вчителів та батьків із питань запобігання та реагування на булінг і кібербулінг, зокрема серед вразливих груп.

Копіювати посилання на матеріал

Національна служба новин - Новини України

×

Повідомлення

Failed loading XML...attributes construct errorCouldn't find end of Start Tag rss line 1Extra content at the end of the document

Зараз популярне